Tai Chi

Dit is waarschijnlijk de bekendste Taoïstische kunst in het westen. Tai Chi (Taiji) kan men omschrijven als een bewegingskunst, met als doel een totale training van de mens, om te komen tot een harmonische levenshouding. Door het gezondheidsaspect is Tai Chi in het westen populair geworden. Volgens Taoïstische denkwijzen betekent gezondheid de lichamelijke, geestelijke, energetische en sociale harmonisering van de Yin-Yang wetmatigheden. Hierbij is het vrij kunnen stromen van de innerlijke chi van groot belang. 

Ontspanning

Tai Chi is uitermate geschikt bij mentale stress. De spanning in de spieren en gewrichten wordt verlaagd en de flexibiliteit wordt verhoogd, waardoor je meer ontspannen en vitaler wordt. Tai Chi heeft niet alleen een positief effect op het lichaam, maar ook op de geest.

Het beoefenen van Tai Chi brengt innerlijke rust en ruimte, en brengt lichaam en geest beter in balans. Hierdoor ga je relaxter door het leven en blijf je langer vitaal en gezond.

Alle bewegingen worden bij Tai Chi in een toestand van diepe ontspanning uitgevoerd. Kenmerkend zijn de langzame, gelijkmatige, vloeiende bewegingen. De basisprincipes hierbij zijn, en dat geldt voor alle disciplines van de Lee Style: Relax, Sink, Focus, Flow.

Er zijn 2 Tai Chi vormen in de Lee Style, de “Tai Chi Vorm”en “Tai Chi Dans”. Deze vormen bestaan uit series bewegingen en standen die gebaseerd zijn op bewegingen uit het dierenrijk.

Tai Chi Vorm

De “Tai Chi Vorm” is een serie bewegingen die staand uitgevoerd wordt. De rondgaande bewegingen zijn langzaam en gracieus. Deze Tai Chi bewegingen masseren zacht de organen. Hierdoor wordt de circulatie, beweging en gezondheid van de organen bevorderd, en het energieniveau verhoogd. De bewegingen gaan samen met de ademhaling.

De vorm bestaat uit 140 bewegingen, onderverdeeld in 42 series. Vaak wordt er een korte vorm gedaan, die bestaat uit de eerste 50 bewegingen.

Tai Chi Dans

De “Tai Chi Dans” is geen dans op muziek, al zou dat wel kunnen. Het is net als de “Tai Chi Vorm” een serie bewegingen die staand uitgevoerd wordt, met gracieuze, rondgaande bewegingen. Het tempo ligt hierbij vaak wel iets hoger dan bij de vorm.

De dans bestaat uit 185 bewegingen.

Chat openen
Hallo,
Waar kunnen we je mee helpen?